Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΥΡΤΩΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ  ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

 Τη Δευτέρα θα επισκεφτεί το σχολείο μας ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου και η εικονογράφος Μυρτώ Δεληβοριά.Το βιβλίο που μελετήσαμε στην τάξη μας  είναι ΄΄Ο Μάγος του όζοντος΄΄


"Ο Μάγος του Όζοντος", Εκδόσεις Μίνωας
(μικρή λίστα για τα κρατικά βραβεία παιδικού βιβλίου 2006)
Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης
Ποιος κατοικεί στο μικρό σπίτι με την αυλίτσα; Από πού βγαίνει πράσινος καπνός; Γιατί χιονίζει καλοκαιριάτικα; Γιατί η κιμωλία γράφει μόνη της στον πίνακα; Πού βρέθηκε αυτή η κερασόπιτα; Τι κάνει τέτοια φασαρία στο υπόγειο; Ποιος έκλεψε τις αφίσες; Τι είναι αυτό που κάνει τους μεγάλους επιστήμονες; Γιατί το κρεμμύδι έχει μια τρύπα; Πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ένας χαρταετός; Πώς φαίνεται η πόλη από ψηλά; Τι είναι το όζον; Ποιος το τρύπησε; Ποιος θα το μπαλώσει; Η γη φοράει γυαλιά ηλίου; Από πού πέφτουν τα φέιγ βολάν;
  Τις απαντήσεις σε όλα αυτά, θα τις δώσει ένας μάγος που πιστεύει όσο κανείς άλλος στον εαυτό του, μια μαθήτρια που δε θα πάει φέτος διακοπές και μια σειρά από απίθανα μαγικά πειράματα, θυμίζοντάς μας πόσο πολύ πρέπει να νοιαζόμαστε για το περιβάλλον!


Λίγα λόγια για το συγγραφέα.

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά. Σπούδασε 3D Animation στη σχολή Parsers στην Αθήνα και μυήθηκε στα μυστικά του κινουμένου σχεδίου  με παραδοσιακές τεχνικές στη σχολή 9zeros στη Βαρκελώνη. Εγκατέλειψε στο πτυχίο τις σπουδές του στη Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να σπουδάσει Ισπανική Φιλολογία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Δουλεύει στη διαφήμιση και του αρέσει να διαβάζει, να γράφει και να μεταφράζει βιβλία για παιδιά.
 Το βιβλίο του "Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο" τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2011, το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του Περιοδικού Διαβάζω 2011 και το Βραβείο ΕΒΓΕ της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδος για την εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά ενώ συμπεριλήφθηκε στη λίστα των White Ravens 2011 της Διεθνούς Παιδικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου.
Το βιβλίο του "Οι καλοί κι οι κακοί Πειρατές" τιμήθηκε με το Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ) 2012, με έπαινο ΕΒΓΕ για την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή το 2012 και συμπεριλήφθηκε στη λίστα των White Ravens 2012 της Διεθνούς Παιδικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου. Το τραγούδι του «Η Πολυβία, μια παντόφλα που απεχθάνεται τη βία», βραβεύτηκε το 2004 στο διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού «Άρση Φωνών» της ορχήστρας των χρωμάτων και τα βιβλία του «Το Παρανομύθι» και «ο Μάγος του Όζοντος» ήταν στις μικρές λίστες για τα βραβεία του περιοδικού Διαβάζω και τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου το 2006 αντίστοιχα.
  Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ) και έχει συνεργαστεί για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για το παιδικό βιβλίο με εκδότες, σχολεία, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Ίδρυμα Λασκαρίδη, το Ίδρυμα Στασινόπουλου, το περιοδικό Kid’s fun, το Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών Ρόδου, το Μουσείο Ηρακλειδών και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.
  Συμμετείχε μαζί με άλλους 13 Έλληνες συγγραφείς και εικονογράφους  παιδικών βιβλίων στην ομάδα που ετοίμασε το μεγάλο αφιέρωμα στον συγγραφέα H.P. Lagavulin στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 2008.
 Tην περίοδο 2008-2009 συντόνισε τα τμήματα του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής για παιδιά στο Θεατρικό Εργαστήρι Αμαλιάδας και στον Δήμο Βαρθολομιού, συνεχίζοντας το έργο του Φίλιππου Μανδηλαρά.
Μαζί με την εικονογράφο Μυρτώ Δεληβοριά και την συγγραφέα Ελένη Κατσαμά εκδίδουν το ηλεκτρονικό περιοδικό για την παιδική λογοτεχνία και τους δημιουργούς της: ΠΑΠΑΚΙ ΣΤΗΝ ΜΠΑΝΙΕΡΑ www.papakistimpaniera.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου