Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Πολλές φορές θα έχεις ακούσει για το "παθητικό κάπνισμα". Ξέρεις όμως τι είναι;
Παθητικό κάπνισμα είναι όταν δεν καπνίζεις εσύ ο ίδιος αλλά κάποιος άλλος όταν εσύ είσαι κοντά, οπότε δεν αναπνέει μόνο εκείνος τον επικίνδυνο, δηλητηριώδη καπνό από τα τσιγάρα ή την πίπα του, αλλά και εσύ!
Δηλαδή γίνεσαι παθητικός καπνιστής.
Οι καπνιστές ναι μεν ισχυρίζονται πως έχουν το δικαίωμα να καπνίζουν, αλλά οι παθητικοί καπνιστές έχουν ένα ακόμη πιο σημαντικό
δικαίωμα :

ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ !

Πιο κάτω θα βρεις κάποια πολύ καλά επιχειρήματα για να υπερασπίσεις την θέση σου και να αποδείξεις στους καπνιστές πως το να καπνίζουν εκείνοι πράγματι επηρεάζει και τους άλλους που δεν καπνίζουν!
Όταν καπνίζει κάποιος βρωμάνε τα ρούχα του, πράγμα άβολο όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τους τριγύρω του.
Ο καπνός (από τα τσιγάρα κλπ) προκαλεί βήχα, κρυολογήματα και κρίσεις άσθματος σε όσους έχουν άσθμα.
Προκαλεί στον καπνιστή (και στους παθητικούς καπνιστές) φαγούρα και τρέξιμο των ματιών.
Ο υπερβολικός καπνός μπορεί να καταστρέψει για κάποιον την μυρωδιά και την γεύση του φαγητού! (Ποιος θα το ήθελε αυτό;)
Ο καπνός σ' ένα γεμάτο εστιατόριο μπορεί να προκαλέσει έξι φορές περισσότερη μόλυνση από ένα πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο.
Γεμίζει τον αέρα με πολλά από τα δηλητήρια, τα οποία συνήθως βρίσκουμε στον αέρα πάνω από περιοχές με τοξικά απόβλητα (=πολύ δηλητηριώδη σκουπίδια που προέρχονται από εργοστάσια).
Ο ΚΑΠΝΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 3000 ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ !
Αυτά πρέπει να είναι αρκετά για να κάνουν κάποιον που καπνίζει να αρχίσει να σκέφτεται! Για κάθε περίπτωση, διάβασε πιο κάτω ακόμα λίγα στοιχεία που δίνονται από ιατρικές μελέτες, ώστε όχι μόνο να πείσεις άλλους να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά να αποτρέψεις κι εσύ τον εαυτό σου από το να αρχίσει!
Ήξερες πως τα τσιγάρα περιέχουν φορμαλδεΰδη, ουσία που χρησιμοποιείται για να διατηρούνται τα νεκρά βατράχια;
Η ίδια κυανίνη που χρησιμοποιείται στο ποντικοφάρμακο, υπάρχει και στον καπνό από τσιγάρα δίπλα σου, είτε είσαι καπνιστής είτε όχι!
Η νικοτίνη, δεν βρίσκεται μόνο στο τσιγάρο για να σε εθίζει, αλλά χρησιμοποιείται και σε εντομοκτόνα! Ένας καπνιστής αναπνέει την ίδια ουσία με μια κατσαρίδα λίγο πριν πεθάνει!
Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια νεαροί κάτω των 18 ετών, που προς το παρόν είναι ζωντανοί, θα πεθάνουν πρόωρα από ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα!
Το να ξεκινήσει κάποιος να καπνίζει σε νεαρή ηλικία, αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο των πνευμόνων. Η πιθανότητα για καρκίνο των πνευμόνων για τον κάθε καπνιστή αυξάνεται ανάλογα με τον χρόνο που καπνίζει!
Πολλές μελέτες έδειξαν ότι η νικοτίνη προκαλεί εθισμό (σε κάνει να νιώθεις πως δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτή και θέλεις συνεχώς περισσότερη) με παρόμοιους τρόπους όπως η ηρωίνη, η κοκαΐνη και το αλκοόλ. Το κάπνισμα σε νεαρή ηλικία συνήθως είναι σημάδι για προβλήματα αργότερα. 
πηγή:http://www.medlook.net/kids/passmoke.asp

Κινδυνεύουν οι "παθητικοί" καπνιστές...
Κάπνισμα = Θάνατος. Την εξίσωση αυτή πρέπει να έχουμε όλοι μας κατά νου. Κι αν τα λόγια δεν μας πείθουν πάντοτε, υπάρχουν και οι αριθμοί, όπως τους έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Ας τους δούμε με προσοχή:
Κάθε 10 δευτερόλεπτα παθαίνει ένας άνθρωπος εξαιτίας του καπνίσματος. Το 1994 υπήρξαν 3 εκατομμύρια θύματα από το κάπνισμα, ενώ το 2025 ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια.

Από το σύνολο του πληθυσμού της Γης (περίπου 5 δισεκατομμύρια), τα 500 εκατ. θα πεθάνουν εξαιτίας του καπνίσματος. Οι μισοί από αυτούς θα είναι ηλικίας 35-69 ετών.
Το 43% των Ελλήνων, ανδρών και γυναικών, καπνίζουν, γεγονός που συνεπάγεται 15.000 θανάτους το χρόνο.
3.500 θάνατοι ανδρών και 500 θάνατοι γυναικών στη χώρα μας οφείλονται κάθε χρόνο σε καρκίνο του πνεύμονα.
Το 3% των θανάτων αυτών οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα, δηλαδή περίπου 500 Έλληνες πεθαίνουν ετησίως εξαιτίας της έκθεσης τους στο κάπνισμα των άλλων.

πηγή: nosmoking.gr

Κάνε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου